Motorul cu abur

220px-Steam_engine_in_action

Motorul cu abur este un motor termic cu ardere externă, care transformă energia termică a aburului în lucru mecanic. Aburul sub presiune este produs într-un generator de abur prin fierbere și se destinde într-un agregat cu cilindri, în care expansiunea aburului produce lucru mecanic prin deplasarea liniară a unui piston, mișcare care de cele mai multe ori este transformată în mișcare de rotație cu ajutorul unui mecanism bielă-manivelă. Căldura necesară producerii aburului se obține din arderea unui combustibil  sau prin fisiune nucleară.

Motoarele cu abur au dominat industria și mijloacele de transport din timpul Revoluției industriale până în prima parte a secolului al XX-lea, fiind utilizate la acționarea locomotivelor, vapoarelor, pompelor, generatoarelor electrice, mașinilor din fabrici, utilajelor pentru construcții (excavatoare) și a altor utilaje. A fost înlocuit în majoritatea acestor aplicații de motorul cu ardere internă și de cel electric.

 

Bibliografie: Motor cu abur – Wikipedia / http://ro.wikipedia.org/wiki/Motor_cu_abur

Breviar
Numele articolului
Motor cu abur
Autor
Descriere
Motorul cu abur este un motor termic cu ardere externă, care transformă energia termică a aburului în lucru mecanic.
Be inventive ... trust Inventive Auto ...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInGoogle+Email to someone